Ga naar de inhoud

Menopauze-gemompel

Ondanks meer sporten, gezond eten en voldoende slapen, heb ik dikwijls de energie van een mummie. Maar ‘je doet gewoon door’.

Op een netwerkmeeting het zweet van je hoofd en nek voelen gutsen (wàs het maar parelen), helpt niet om je van je meest professionele kant te tonen. Maar je maakt er een halfslachtig grapje over en vraagt je gesprekspartner geïnteresseerd uit, ondertussen jezelf droog deppend.

Na een volle, jezelf-voorbij-hollende dag iemand die iets onbeleefds zei aan een tankstation totaal buiten proportie de huid vol schelden, mét opgestoken middelvingers, is niet hoe je jezelf wil zien. Maar je doet het blijkbaar gewoon.

In de spiegel een plompe moeke-versie van jezelf zien staan en je in steeds grotere jurken en broeken moeten hijsen maakt je niet echt vrolijker of zelfverzekerder. Maar bon.

Een communicatietraining geven met een kloppende migraine-schedel en een brein van mousse, hopend dat niemand merkt dat je niet even scherp bent als anders, is niet echt een aanrader. Maar je doet het gewoon.

Gelukkig is het stilaan niet alleen een verhaal van jezelf voortslepen en tanden-op-elkaar.
Naast en na voorgaande verschijnselen komen gelukkig ook stilaan wijsheid, overzicht, verbinding en daadkracht op de voorgrond. En dààr heeft onze maatschappij nooit genoeg van.

Mijn intentie met deze blog: de menopauze en bijhorende verschijnselen helpen normaliseren, mildheid en begrip verspreiden.
Zodat iedereen gewoon kan doen.


Addendum:

Komt een vrouw bij de dokter.
Preciezer: bij de menopauze-specialist.
Na 3 maanden wachten.

Reactie op mijn poging te schetsen hoe lang, moeilijk en ontwrichtend mijn zoektocht is: een ‘hm’. Of twee. En een zweem van een glimlach.
Gesloten-vragenlijst met blik op het scherm.
Een voorschrift.
Opdracht om een afspraak te maken om over 3 maanden terug te komen.
Na 9 minuten buiten.

Hopelijk werkt deze combi van medicijnen eindelijk wel.
En misschien kan ik een offerte maken voor een training.

Inhoud:
Mindset van een sterk gesprek:
– nieuwsgierigheid
Bouwstenen van een verbindend gesprek:
– ondersteunende non-verbale communicatie
– luisteren, samenvatten, doorvragen
– erkenning en empathie

Titel:
Komt een vrouw met emoties en verwachtingen naar de dokter.